BLOG SOBRE MÚSICS DEL POBLENOU I

ON S'HI TROBARA TOT EL QUE FACI REFERENCIA A MUSICA I MUSICS, ROCK, POP, CANÇO, CLASSICA DEL POBLENOU O AMB ALGUNA RELACIO AMB EL BARRI

dilluns, 25 de juny del 2012

BETINA (La 1a. Chica Yeyé del Poblenou)


 
Tres magnífiques imatges publicitaries cedides per Javier Nubiola de Castellarnau

Betina va néixer al Poblenou el 1950, als pisos de Correus a la confluència de la Diagonal amb Fluvià. Sempre m'havien dit que els seus pares tenien una carnisseria al carrer Pujades cantonada Espronceda i quan, de petit, hi passava pel davant em deien -"Aquesta és la botiga de la Familia de la Betina", però ara fa pocs dies (gener-2015) i gràcies a veins del barri tinc més informació de la família de la Betina com la que m'ha comentat l'Angeles Ortega: "Sus padres nunca tuvieron tocinería, la madre era peluquera y desde el 58 peinaba en su casa en los pisos de los carteros"-
Betina, fins que no es va dedicar al ie-ieísme, es deia Maria de las Mercedes Massaguer Tarragó,[1] La seva carrera musical comença al presentar-se a programes radiofònics com “Fantasia” o “La comarca nos visita” on hi havia els locutors Federico Gallo i Jorge Arandes, que son els que li busquen el nom més comercial de Betina. 
Betina 1963 (Foto Horacio Seguí Arxiu Fotogràfic)
Betina potser al Passeig del Triomf? Ara Rambla del Poblenou?
  
Més tard ja vingué la seva participació al “Festival de la Canción Mediterranea”. D’ella, buscant pel Google, es diu que era. “Rubia de ojos azules, pizpireta y sensual, extrovertida y de arrolladora simpatía, tanto en el escenario como en la vida real.” I no serem nosaltres que direm el contrari, però sí que hi afegirem que es la clàssica definició del que se’n deia una noia ie-ié, encara que a ella mai no li a fet gràcia aquesta denominació. Prefereix més recordar que en una revista femenina se la va batejar com “La bomba”:


       “Yo no fuí chica ye-yé, como luego empezaron a llamar a otras cantantes mas o menos de mi estilo (Karina, Lita Torelló, Gelu, Luisita Tenor...). Tampoco tuve nada de niña prodigio, que es la etiqueta que aplicaron a Marisol. A mi, el único mote que me pusieron fue el de La Bomba. Me resulta divertido recordarlo. ..”

Entrevista a Betina
Manuel Roman
BETINA-Todas sus grabaciones (libreto interior)
CD –Rama Lama Music -2001
Doble CD amb totes les seves gravacions (Rama-Lama Music 2001)
Llibret Interrior del doble CD (Rama-Lama Music 2001)


Aconsegueix un cert èxit amb versions de cançons com “Congratulations” “Marionetas en la cuerda”, a més d’èxits de la cançó francesa i italiana, que és el que estava de moda aleshores en els guateques i festes particulars que es feien els diumenges a la tarda, aprofitant que els pares eren a la caseta de Llavaneres o El Masnou, per posar un exemple. Tots sabeu de que estic parlant, no? Un portava el tocadiscos de maleta, marca Dual o Invicta, l’altre portava els discos mes de moda, unes quantes begudes, patates fregides i ja estava muntada la festa. 

Betina (Foto: AHPN)
  Però tornem a la nostra primera “chica ye-yé” del Poblenou. L’any següent del triomf del “Se’n va anar”, tan ben defensat pel duet mes surrealista de la cançó cantada en català format per Salomé i Raimon...
Salomé i Raimon, el duet fantàstic de la Nova Cançó defensant el "Se'n va anar"
 ...Betina queda finalista en la sisena edició del Festival de la Canción Mediterránea amb la cançó d’Antoni Parera Fons “T’estim i t’estimaré”. 
 
(Foto Arxiu Horacio Seguí)
El 1967 guanya el primer premi al Festival de Benidorm amb la cançó “
Entre los dos” que va defensar junt amb el cantant italià Tony Dallara.
 
(Foto Arxiu Horacio Seguí)
                
 Vull mencionar la versió que de la cançó "Tu me dijiste adios" de Los Brincos va fer en català rebatajada com "Per què em vas dir adeu". Puc assegurar que deu ser l'única versió en català d'una cançó de Los Brincos.  

El 1970 ens sorpren amb un Single que surt amb el nom de Betina Group Show, una mica al'estil de les orquestre de ball i festes majors. a la cara B hi ha l'única cançó, que coneguem, composada per la mateixa Betina.
Foto:http://lafonoteca.net/discos/betina-group-show
(http://lafonoteca.net/discos/betina-group-show)

Betina, un cop acabada la seva carrera de cantant solista i ie-ié, va estar gairebé trenta anys de vocalista amb la coneguda Orquestra de Janio Martí:

Orquestrae Janio Martí amb BETINA
“... Viajé con la Orquesta de Janio Martí por muchos paises, por media Europa, cantando en cruceros maritimos, que es algo muy divertido, aunqué tambien duro, para una artista. En estos casi treinta años hemos  grabado un Lp y tres CDs...”
Entrevista a Betina
Manuel Roman
BETINA-Todas sus gravaciones
CD–Rama Lama Music -2001
 
Betina i Orq de Janio Martí

 

Orq. MUSICALIA + Betina (Foto: Feisbuk)
L’ultima noticia que d’ella en tenim és que encara canta amb Musicalia Orquesta. I és que cantar en un escenari davant del públic és com un vici. 
Orq. MUSICALIA + Betina (Foto: Feisbu)



[1] En altres fonts consultades figura com Maria Josep i nascuda el 1948. Hem preferit donat per cert el 1950. En qüestió de la edat de les dones sempre es millor equivocar-se per poc que no per massa. També ens han dit que, sovint, a l’hora d’actuar, degut a la seva extrema joventut, Betina presentava el DNI de la seva germana dos anys mes gran que ella i que és la que es deia Pepita


Betina al programa Fantasia de RNE (Foto Horacio Seguí)

4 comentaris:

  1. Bon dia. Em dic Xavier i a estones lliures em dedico a escriure. Cada vegada que llegeixo coses de la Betina em fascina més i m'agradaria escriure una novel·la sobre ella, sobre les orquestres i sobre Janio Marti.
    Sabria dir-me vostè o algun lector/a d'aquest blog com localitzar-la?

    Per cert, felicitats per tota l'explicació.

    Xavier - xtres74@gmail.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies pel vostre comentari.
      Ho sento però no se la manera de contactar ni amb la Betina ni amb Janio Martí.
      per Facebook vaig trobar una orquestra (Musicalia)on feia de cantant la Betina, però no va havcer-hi manera de contactar amb ells.

      Elimina
  2. Hola. Fa molts anys que actuaba en Vilafranca del Penedes, amb Musicalia, en el Casal. Era molt simpática i anima mater de l'orquestra. Cuidaba molt tot. L'espectacle era genial. Una gran profesdional.

    ResponElimina
  3. Excel·lent cantant catalana amb una veu magnífica molt ben treballada, injustament tractada per la nefasta indústria discogràfica de l'època, i més injustament oblidada encara. Cal rememorar-la i recuperar-la.

    ResponElimina